Chcielibyście przyśpieszyć dojrzewanie dyni oraz zwiększyć jej plony? Dynia zwyczajna do swojego wzrostu potrzebuje stanowiska ciepłego i słonecznego. Jest ekspansywnym warzywem. Jej płożące się pędy sięgają nawet do 10 metrów długości. Dzięki silnemu wzrostowi wykorzystywana jest do osłaniania niewygodnych miejsc w ogrodzie, jednak przede wszystkim uprawiamy ją dla pysznych owoców.
Co zrobić aby przyśpieszyć dojrzewanie owocu dyni ?
Pod koniec sierpnia należy skrócić wszystkie pędy dyni tak, aby za ostatnim owocem wielkości zaciśniętej pięści zostały jeszcze 2-3 liście. Dodatkowo usuwamy wszystkie pędy, które nie zawiązały owoców. Taki zabieg nazywamy ogławianiem i wykorzystujemy go nie tylko w uprawie dyni.
Co powoduje ogławianie?
Ogławianie powoduje, że roślina nie marnuje swoich sił na ciągły przyrost niepotrzebnych pędów. Takie cięcie umożliwia szybsze dorastanie wykształconych owoców i skraca czas dojrzewania. Ogławianie stosujemy głównie u bakłażanów, papryki, pomidorów i dyniowatych.
Jeśli w tym roku Wasze dynie obficie zaowocowały tak jak u mnie, to polecam wykorzystać ją do zrobienia przepysznego ketchupu ze sprawdzonego przepisu 🙂
PRZEPIS NA KETCHUP Z DYNI
LISTA ZAKUPÓW
- 3kg dyni obranej ze skórki
- 1kg cebuli
- 1 kg czerwonej papryki
WSZYSTKIE POWYŻSZE SKŁADNIKI NALEŻY POKROIĆ W KOSTKĘ
- 1kg cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki ostrej papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki przyprawy do spaghetti
- 80 dag przecieru pomidorowego
Do jednego naczynia wkładamy pokrojoną dynie, do drugiego pokrojoną paprykę wraz z cebulą. Do obu naczyń wsypujemy po dwie łyżki stołowe soli i odstawiamy na około 3 godziny. Po odczekaniu gotujemy wszystko do miękkości – w osobnych garnkach. Następnie wszystko blendujemy i przekładamy do jednego, większego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki z listy i gotujemy wszystko około 30 minut. Po upływie czasu gorący ketchup wlewamy do również gorących słoików zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aby się zawekowały.