Przyśpieszamy dojrzewanie dyni + przepis na ketchup

Chcielibyście przyśpieszyć dojrzewanie dyni oraz zwiększyć jej plony? Dynia zwyczajna do swojego wzrostu potrzebuje stanowiska ciepłego i słonecznego.  Jest ekspansywnym warzywem. Jej płożące się pędy sięgają nawet do 10 metrów długości. Dzięki silnemu wzrostowi wykorzystywana jest do osłaniania niewygodnych miejsc w ogrodzie, jednak przede wszystkim uprawiamy ją dla pysznych owoców.

 

dynia

Co zrobić aby przyśpieszyć dojrzewanie owocu dyni ?

Pod koniec sierpnia należy skrócić wszystkie pędy dyni tak, aby za ostatnim owocem wielkości zaciśniętej pięści zostały jeszcze 2-3 liście. Dodatkowo usuwamy wszystkie pędy, które nie zawiązały owoców. Taki zabieg nazywamy ogławianiem i wykorzystujemy go nie tylko w uprawie dyni.

 

porady ogrodowe

Co powoduje ogławianie?

Ogławianie powoduje, że roślina nie marnuje swoich sił na ciągły przyrost niepotrzebnych pędów. Takie cięcie umożliwia szybsze dorastanie wykształconych owoców i skraca czas dojrzewania.  Ogławianie stosujemy głównie u bakłażanów, papryki, pomidorów i dyniowatych.

porady ogrodnicze

 

 

Jeśli w tym roku Wasze dynie obficie zaowocowały tak jak u mnie, to polecam wykorzystać ją do zrobienia przepysznego ketchupu ze sprawdzonego przepisu 🙂

 

 

PRZEPIS NA KETCHUP Z DYNI

 

LISTA ZAKUPÓW

  • 3kg dyni obranej ze skórki
  • 1kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki

WSZYSTKIE POWYŻSZE SKŁADNIKI NALEŻY POKROIĆ W KOSTKĘ

  • 1kg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 80 dag przecieru pomidorowego

Do jednego naczynia wkładamy pokrojoną dynie, do drugiego pokrojoną paprykę wraz z cebulą. Do obu naczyń wsypujemy po dwie łyżki stołowe soli i odstawiamy na około 3 godziny. Po odczekaniu gotujemy wszystko do miękkości – w osobnych garnkach. Następnie wszystko blendujemy i przekładamy do jednego, większego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki z listy i gotujemy wszystko około 30 minut. Po upływie czasu gorący ketchup wlewamy do również gorących słoików zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aby się zawekowały.

 

 

Kliknij aby pobrać przepis

Gorąco polecam 🙂


Share:

Dodaj komentarz

*

CommentLuv badge

Inny Wymiar Zieleni ...