Mniszek lekarski – złoto z naszych pól

Mniszek lekarski. Wszyscy go znają i każdy go widział. W naszych przydomowych ogrodach zazwyczaj traktowany jako uciążliwy i wszędobylski chwast. Nieliczni wiedzą, że wykazuje właściwości lecznicze. Na szczęście poniektórzy już  zdążyli przekonać się jak pyszny można z niego zrobić syrop lub wyśmienitą nalewkę. Skuście się i Wy.

 

 

Pierwsze wpisy na temat stosowania mniszka jako rośliny leczniczej pojawiły się już w starożytnej Grecji. Wtedy przyrządzano z niego sok o właściwościach przeciwzapalnych, który był pomocny w chorobach układu pokarmowego, oddechowego i różnych infekcji.

mniszek lekarski

www.underthelindentree.files.wordpress.com

Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale)

– pobudza wydzielanie soków żołądkowych, reguluje trawienie.

– ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu

– przydatny w  schorzeniach woreczka żółciowego i wątroby,

– pomocny w przypadku marskości i po przebytym wirusowym zapaleniu,

– dzięki właściwościom moczopędnym polecany w schorzeniach pęcherza, nerek, kamicy moczowej,

– oczyszcza wątrobę, krew i nerki z toksyn, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, reguluje trawienie,

– miód z mniszka uważany jest za jeden z najzdrowszych miodów,

– korzeń mniszka lekarskiego wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

 

Kiedy zabrać się za zbieranie kwiatów ?

Najlepszą porą na zbiór kwiatów jest maj. Zbierane w słoneczne majowe dni pozbawione będą posmaku goryczy. Pamiętajmy aby wybrać rośliny zlokalizowane z dala od dróg i pól uprawnych na których stosowane są pestycydy.

Najlepiej byłoby wybrać się na łąkę 🙂

syrop leczniczy z mniszka

www.gotujmy.pl

 

Bardzo ważne!

Koniecznie uważajcie żeby nie pomylić  mniszka lekarskiego  z podszywającym się pod niego   trującym mleczem polnym.

 mniszek leczniczy

Wygląd mniszka

Korzeń  tej rośliny jest gruby, prosty, nierozgałęziony, długi i  spichrzowy. Kwiaty barwy żółtej, zebrane w koszyczek umieszczone na długiej szypule. Kwiaty umieszczone  po jednym na każdej łodydze, listki okrywy odginają się w dół. Owoc to niełupka z puchem kielichowym, ma długi dziobek, niełupki zebrane są w kulistym dmuchawcu.

 

 

mniszek

www.thenerdyfarmwife.com

A oto przepisy, które koniecznie musicie sprawdzić  🙂

1) Syrop z mniszka wg Ireny Gumowskiej

4 kopiaste garście koszyczków mniszka
1 litr wody
1kg nieoczyszczonego cukru
½ cytryny

Koszyczki mniszka zalać zimną wodą, powoli podgrzewać do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wszystko na sito. Przecedzić i dobrze odcisnąć.
Do soku dodać cukier  i pół cytryny pokrojonej na plasterki (jeżeli cytryna była pryskana to bez skórki ).  W garnku bez pokrywki podgrzewać na bardzo wolnym ogniu, aby zachować wszystkie witaminy. Ciecz odparowuje się bez gotowania. Całość należy raz lub dwa razy oziębić, aby sprawdzić czy konsystencja syropu jest prawidłowa.

 

mniszek 3

www.thenerdyfarmwife.com

2) Syrop z mniszka przepis czeski

350-400 kwiatów mniszka
1 litr wody
1 cytryna
1 kg cukru

Kwiaty dokładnie umyć i zalać zimną wodą. Zagotować, dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i jeszcze gotować pod przykryciem  ok. 15 minut. Odstawić. Następnego dnia przecedzić i do otrzymanego soku dodać 1 kg cukru lub trochę mniej.  Gotować na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin, odparowując. Gorący sok przelać do  się do gorących butelek i na 20 minut i przykryć kocem. Jest to tzw sucha pasteryzacja.

 

mniszek 4

www.4.bp.blogspot.com

 

3) Nalewka z mniszka wg Profesora Ożarowskiego

Młode liście mniszka lub całe rośliny umyć i oczyścić. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie odcisnąć.
Wyciśnięty sok połączyć ze spirytusem w proporcji 5:1 i przelać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w lodówce.

Dawkowanie:
Nalewkę przyjmować rozcieńczoną z wodą zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do 4.
Nalewka działa odtruwająco, wzmacniająco i chroni przed infekcjami.

mniszek 2

www.fxcuisine.com

 

4) Oliwa z mniszka lekarskiego

½ żółtych płatków mniszka
1 szklanka oliwy z oliwek

Oczyszczone, pozbawione wilgoci płatki zalać w słoiku oliwą, podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej przez 1-2 godziny. Odstawić do wystudzenia. Przecedzić. Używać zewnętrznie przy bólach reumatycznych, mięśniowych, problemach skórnych.

 

My już znaleźliśmy miejsce z którego za kilka dni zrobimy nasze zbiory. Wam również polecamy rozejrzeć się podczas majowego weekendu. 🙂

 

mniszek uśmiech

www.media.tumblr.com

Share:

4 komentarze

  • Elektra

    2016-05-23

    Na początku jak zaczęłam czytać ten wpis to pomyślałam sobie, że przecież u mnie rośnie tyle mniszka lekarskiego, który można by było wykorzystać. Ale jak dalej wgłębiałam się w Twój wpis to jednak stwierdziłam, że to może być nie mniszek lekarski, a mlecz polny.
    Elektra ostatnio opublikował…Sklep modelarski RCMy Profile

    Reply
    • Olga

      Olga

      2016-05-24

      Z daleka są podobne, jednak gdy się przyjrzysz na rysunek porównawczy to już ich nie pomylisz 🙂 Zarówno mniszek jak i mlecz są wszędobylskie więc jest szansa, że to jednak mniszek u Ciebie gości 🙂

      Reply
  • Nells

    2016-10-26

    Ja również bardzo lubię syrop z mniszka, robię go dokładnie wg tego samego przepisu. Jest przepyszny!

    Reply
    • Olga

      Olga

      2016-11-23

      Też bardzo mi smakuje 😀

      Reply

Dodaj komentarz

*

CommentLuv badge

Inny Wymiar Zieleni ...