Nie ma wielkanocnego stołu bez rzeżuchy. Najczęściej w towarzystwie z pisanką, zajączkiem lub kurczaczkiem stanowi główną dekorację świątecznego stołu. Dlaczego rzeżucha jest tak ważna dla nas w okresie Świąt Wielkanocnych?
Rzeżucha (Lepidium sativum) znana była już w starożytnej Europie. Od XVII wieku towarzyszy nam na stołach jako dekoracja świąteczna.
Rzeżucha to zielony symbol Świąt Wielkanocnych
Od dawien dawna stawiana na stołach symbolizuje wiosenną zieleń i nadzieję- odrodzenie się świata przyrody po zimowym letargu i życie.
Aby rzeżucha zdążyła wyrosnąć na Wielkanoc, należy ją wysiać 6-8 dni wcześniej. Wcześniej wykiełkują nasiona zalane kilkoma łyżkami wody i pozostawione na kilka godzin, aby napęczniały. Po tym czasie rozsmarowujemy je równo po powierzchni wilgotnej waty lub ziemi na której wyrosnąć ma zielona kompozycja. Warto ją wysiewać od razu do dekoracyjnego naczynia chociaż dobrze znosić „przesadzanie” o ile nie jest posiana bezpośrednio do ziemi.
Rzeżucha z reguły trafia na nasz stół jako element dekoracyjny, ale warto ją uprawiać przez cały rok ze względu na jej pyszny smak i lecznicze właściwości.
Pyszne kiełki rzeżuchy …
Kiełki rzeżuchy możemy dodawać do kanapek gdyż znakomicie smakują ze świeżym masłem i pieczywem. Mają doskonały, wyrazisty i ostry smak. Co najważniejsze mają właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu. Pobudzają apetyt i trawienie oraz wzmacniają skórę i paznokcie.
Inspiracje na dekoracje z wykorzystaniem rzeżuchy
www.zszywka.pl
www.cdn28.ogrod.smcloud.net
www.polki.pl
Lucas
2023-05-06Niesamowite rzeczy, szczególnie podoba mi się zdjęcie z tym stolikiem. Fajna inspiracja.